19. krok ke štěstí
Drinky, které vám zaručeně zvednou náladu
Tohle jsou drinky, které pro vás vybrali ti nejlepší čeští barmani. Oslovili jsme je s prosbou: Který drink vám vždycky zaručeně zvedne náladu a doporučili byste ho čtenářům? Níže najdete i tipy, kde drinky můžete vyzkoušet. Anebo si je rovnou můžete připravit sami doma.
Drink: Gift for Holly
Drink inspirovaný filmem Snídaně u Tiffanyho a mým mládím na finále českého kola Diageo Reserve World Class. Až ochutnáte, vzpomenete si na svá mladá léta, když jste babičce ujídali tvaroh s vanilkovým cukrem připravený na koláč. :)

Příprava:
Potřebujete tohle:
2cl Ketel One Citroen vodka
3cl Grand Marnier liquer
3 lžičky řeckého jogurtu
3 lžičky cukru krystal
2 lžičky nastrouhané citronové kůry
1 vaječný žloutek
Jemně podrtíte cukr s kůrou, aby trochu pustila olej. Poté přidáte žloutek a lžičkou jemně utřete. Přidáte jogurt a opět lžičkou promícháte. Nadávkujete likér a vodku a s ledem prošejkrujete.
Před podáváním skleničku aromatizujeme Lagavulin 16y whisky (pro laiky - sklenici "vypláchneme" 16letou whisky).
Kde jej můžete vyzkoušet: Na tento drink, který načas vnese atmosféru Vánoc a mládí, si můžete zajít do baru Black Angel's, Staroměstské náměstí 29, Praha 1.

Jaroslav Janoušek
Barman v Black Angel's Bar (Praha), letošní vítěz českého finále prestižní světové barmanské soutěže Diageo Reserve World Class a účastník mezinárodního finále ve Skotsku.

Drink: Porcini
Koktejl, který mi přišel na mysl, je podzimně-zimní kreace, která je na našem degustačním menu a jmenuje se Porcini (hříbky) a pokaždé, když ji servírujeme, přináší konzumentům úsměv a překvapující zážitek díky náhlé přeměně konzistence.
Příprava:
Koktejl se skládá ze suché čokoládové vodky, bílého kakaového likéru, vývaru ze sušených bílých hřibů, Becherovky Cordial a ovesné smetany. Tato směs se zamrazí při teplotě -55 stupňů Celsia. Rozehřejeme kakaové máslo a zmražené kuličky do něj ponoříme, na povrchu se utvoří 0,5 mm tlustá vrstva, která díky teplotě koktejlu okamžitě zmrzne. Kuličky obalíme v rozdrcených sušených hříbcích a necháme odstát 1 hodinu (díky obsahu alkoholu se hmota v kakaové slupce opět rozpustí na koktejl). Servírujeme jako jednohubku se slanou pěnou (viz foto).
Kde jej můžete vyzkoušet: Na koktejl Porcini si můžete zajít v Londýně do baru Lounge Bohemia, 1 Great Eastern Street, London, EC2A 3EJ, Great Britain.

Pavel Tvaroh
Barman, mixolog a majitel proslulého molekulárního baru Lounge Bohemia, jednoho z nejlepších a nejzajímavějších barů v Londýně.
Drink: Mango and Red Orange Caipiroska
Vybral jsem drink z našeho nového menu, které jsme odstartovali letos v říjnu. Drink se jmenuje Mango and Red Orange Caipiroska. Co se týká ingrediencí, tak tento drink obsahuje mango a citrusy a tyto složky mají většinou schopnost náladu zlepšovat.
Příprava:
Skládá se z mangové vodky, čerstvých limet, cukrového sirupu, mangového pyré a je servírován s pipetou, ve které je Red Orange Curacao. Jako ozdoba se používá pomerančový chips.
Kde jej můžete vyzkoušet: Tenhle nápoj najdete v pražském Hemigway Baru, Karoliny Světlé 26, Praha 1.


David Andrle
Dvorní barman pražského Hemingway Baru, který se letos na podzim umístil na 24. místě v soutěži The World’s 50 Best Bars časopisu Drinks Iternational (pro bary něco jako Grammy nebo Oscary), sám Andrle letos získal titul Barman roku na českých Bar Awards.
Drink: Cookie Tini
Už odpradávna byl míchaný nápoj neboli koktejl určen pro zlepšení nálady nebo vyvolání oslavy, ať už jakékoliv. A proto by kterýkoliv drink, který vám jako hostu nebo blízkému příteli a rodině bude chutnat, měl vylepšit i náladu. Protože jsme ale v předvánočním období, připravil bych pro vás něco, co by vás rozehřálo, uklidnilo mysl a současně tak i vylepšilo náladu.

Příprava:
20 ml Becherovka Original
20 ml Havana 7 yr.
20 ml Lillet Rouge or Red Vermouth
2 ds. Chocolate Bitters
Smíchejte všechny ingredience s ledem a sceďte je do předem vychlazení sklenice. Ozdobte je malou vánoční sušenkou.
Kde jej můžete vyzkoušet: Jelikož se Jiří Němec před několika měsíci přestěhoval zpátky do Prahy, tak případné zájemce o tohle vánoční pohoštění zve do svého karlínského podkrovního bytu!

Jiří "George" Němec
Zkušený barman, který devět let působil v Austrálii, kde v roce 2004 získal ocenění jako nejlepší australský barman roku a v roce 2007 cenu za nejlepší koktejlový lístek Austrálie. Poté se přesunul do Šanghaje a tam skoro pět let pracoval v několika špičkových barech. V současnosti ho zastihnete v Čechách, kde působí jako mezinárodní ambasador Becherovky.
Drink: Aperol Spritz
Žádné experimenty, osobně mám rád tento drink, protože je málo alkoholický, osvěžující s chutíovoce. Dá se vychutnat jak přes den, tak i večer a nemám pocit, že bych se opíjel.

Příprava:
Do vinné sklenice dáme do 3/4 led, nalijeme 2cl sody, 6cl Prosecco, nakonec krouživými pohyby 4cl Aperolu, zdobíme plátkem pomeranče
Kde jej můžete vyzkoušet: Tenhle drink už najdete téměř všude: restaurace, bary, kavárny, cukrárny.

David Neumann
Mistr České republiky a vicemistr Evropy ve flair bartendingu (umělecká forma barmanského stylu práce), v současnosti vlastní svoji barovou agenturu, vedoucí Czech Flair Teamu v rámci České barmanské asociace.
Zuzana Krajíčková